MAAT start met 123Thuis

Bij zorgcentrum Doddendaal is begin mei gestart met een experiment van 123Thuis.

 

Dienstverlening aan huis

Burgers van wie de omgeving kleiner wordt door verlies van mobiliteit of controle, krijgen ineens moeite om de normaalste spullen in huis te halen. Intramurale instellingen worden bediend door grote wasserijen, cateringbedrijven, leveranciers van incontinentiematerialen en voedsel, maar nu moet de burger hier zelf voor zorgen. Aan de andere kant van de keten zien leveranciers hun handel verdwijnen, omdat de grote intramurale instellingen verdwijnen. En aan klanten 1-op-1 leveren is niet efficiënt. Om die reden heeft MAAT ‘123Thuis’ in het leven geroepen. 123Thuis heeft als doelstelling om een fijnmazig logistiek web om de hulpbehoevende burgers en kleinschalige woonvormen heen te realiseren, zodat leveranciers efficiënt en effectief kunnen leveren en de burger krijgt waar hij behoefte aan heeft.

Samenwerking op individueel niveau

De bedrijven Huuskes, Lips, Munckhof en Simac slaan de handen ineen om te gezamenlijk te zorgen voor een efficiëntere levering aan de (klanten van) de MAAT-organisaties. Zo zijn bijvoorbeeld de busjes van vervoersbedrijf Munckhof half of nagenoeg leeg bij veel ritten. De gedachte is dat de busjes naast personenvervoer ook gebruikt kunnen worden voor de levering van materialen van de andere organisaties, zoals Huuskes die de catering verzorgt en Lips die schoon wasgoed levert. Munckhof kan hierbij ook de logistieke planning verzorgen. Simac neemt het factureringsdeel voor rekening op basis van het ‘pay for use’ principe, waarbij alle leveranciers automatisch gefactureerd zullen worden op basis van het daadwerkelijke gebruik van diensten van elkaar. Simac is overigens ook betrokken bij het project 123Comfort, de organisatie die servicediensten bemiddelt tussen lokale bedrijven en klanten.

Experiment Doddendaal

Bij zorgcentrum Doddendaal is de afgelopen periode de logistieke functionaliteit van 12Thuis getest. Dit wil zeggen dat gekeken is hoe het proces verloopt vanaf het distributiecentrum tot aan de klant thuis. De test heeft veel inzichten opgeleverd. Ook een aantal verbeterpunten waar de komende tijd aan gewerkt wordt. In september wordt een Nijmegenbrede pilot gestart met 123Thuis. Hierin zal dan naast het logistieke proces ook het klantproces nauw worden gevolgd.

 

De menselijke maat in wonen, welzijn en zorg